Μαθήματα Προχωρημένων


Κάθε Τετάρτη στις 6:00 μαθήματα προχωρημένων
Bridge Deal. Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Προβολές σελίδας


Τα μαθήματα αρχαρίων ξεκινούν την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα. Τηλ. επικ. 6973320528
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
(Βασιμένο σε ένα άρθρο από τον ιστότοπο του Richard Pavlicek: http://www.rpbridge.net/)

Παράδοξα στην αρχή της περιορισμένης επιλογής

Παράδειγμα 1:
Γνωρίζουμε από τα προηγούμενα άρθρα ότι το σωστό παίξιμο του συνδυασμού: 
♠ ΑJ1096 





♠ 8754

είναι να παίξουμε μικρό στο J και στην επόμενη λεβέ μικρό στο 10 (να κάνουμε δηλαδή διπλοεμπάς). 

Παράδειγμα 2:
Για δείτε τώρα το συνδυασμό:

♠ ΑQ1096 





♠ 8754

Εδώ το σωστό παίξιμο για να εισπράξουμε το μέγιστο των λεβέ είναι να κάνουμε εμπάς της Q και κατόπιν να τραβήξουμε τον Α.

Βλέπετε το παράδοξο; Και στις δύο περιπτώσεις λείπουν 4 φύλλα και δύο ονέρ αλλά στην πρώτη πρέπει να κάνουμε διπλοεμπάς ενώ στη δεύτερη όχι. Ο λόγος είναι ότι στην πρώτη περίπτωση λείπουν συνεχόμενα ονέρ, ενώ στη δεύτερη όχι. Άρα στην πρώτη περίπτωση έχει την επιλογή να παίξει τον Κ ή την Q ενώ στη δεύτερη όχι, θα κερδίσει πάντα με τον Κ από ΚJ.

Ας μελετήσουμε το πρώτο παράδειγμα. Υποθέτουμε ότι χάνουμε την πρώτη εμπάς από κάποιο ονέρ της Ανατολής και ότι η Δύση ακολουθεί στη δεύτερη περίπτωση (αλλιώς δεν έχει νόημα η συζήτηση). Αν κάνουμε και δεύτερη εμπάς κερδίζουμε αν η Ανατολή έχει ξεκινήσει με κάποιο σόλο ονέρ (δύο συνδυασμοί) και χάνουμε αν η Ανατολή έχει ξεκινήσει με KQ(ένας συνδυασμός). Άρα το να κάνουμε εμπάς έχει διπλάσιες πιθανότητες να κερδίσει. Ακολουθούν οι πιθανότητες για τους συνδυασμούς του πρώτου παραδείγματος:

Δύση Ανατολή Πιθανότητα
9-8 K-Q 6.8%
Q-9-8 K 6.2%
K-9-8 Q 6.2%

Παρατηρήστε ότι το δίφυλλο K-Q εμφανίζεται ελαφρώς πιο συχνά από ότι εμφανίζεται το καθένα σόλο. Αλλά συνδυαστικά τα δύο σόλο έχουν πιθανότητα 12.4% έναντι του 6.8% που έχει το δίφυλλο Κ-Q. Σε βάθος χρόνου θα έχετε πολύ χειρότερα αποτελέσματα αν  κάνετε εμπάς μόνο μια φορά.

Ένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε εδώ είναι ότι στην περίπτωση του K-Q η Ανατολή έχει την ευκαιρία να παίξει οποιοδήποτε από τα ισοδύναμα φύλλα θέλει όταν γίνεται η πρώτη εμπάς. Άρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τις μισές φορές παίζει τον Κ και τις άλλες μισές τη Q. Άρα η πιθανότητα ο Κ να είναι από Κ-Q είναι 3.4% ενώ να είναι σόλο είναι 6.2%. 

Παρατηρήστε τώρα τη μεγάλη διαφορά με το παράδειγμα 2 όπου λείπει Κ-J-9-8. Εδώ οι πιθανότητες είναι οι εξής:

Δύση Ανατολή Πιθανότητα
9-8 K-J 6.8%
J-9-8 K 6.2%

Το σημαντικό είναι ότι εδώ τα ονέρ δεν είναι ισοδύναμα. Όταν λοιπόν κάνουμε εμπάς με τη Q ο αμυνόμενος δεν έχει την εναλλακτική του παιξίματος του J (είναι βλακώδες παίξιμο). Άρα το να παίξουμε τον Α στο δεύτερο γύρο είναι προτιμότερο με πιθανότητες 6.8% υπέρ και 6.2% κατά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αυτόματη ενημέρωση

e-mail:

Αναζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Παλαιοτερα Αρθρα