Μαθήματα Προχωρημένων


Κάθε Τετάρτη στις 6:00 μαθήματα προχωρημένων
Bridge Deal. Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Προβολές σελίδας


Τα μαθήματα αρχαρίων ξεκινούν την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα. Τηλ. επικ. 6973320528
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

8ο  σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπριτζ για στελέχη των Εθνικών Ομοσπονδιών

Άρθρο 1ο : Τεχνολογικές εξελίξεις στην οργάνωση και υποστήριξη αγώνων Μπριτζ
 

Από Πέμπτη 28/1 ως και Κυριακή 31/1 διεξήχθη στη Ρώμη το σεμινάριο της EBL που επαναλαμβάνεται ανα διετία και αφορά στα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις εθνικές ομοσπονδίες του Μπριτζ όσο και την συνομοσπονδία τους, δηλαδή την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Το σεμινάριο του 2016 ήταν πλούσιο σε παρουσιάσεις, αναφορές και συζητήσεις, στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με πληθώρα θεμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν στην κατανόηση του ευρωπαϊκού χώρου του Μπριτζ, άρα και του ελληνικού, και των μελλοντικών εξελίξεών του.

Θα ξεκινήσω την παρουσίαση αυτών των θεμάτων από ένα θετικό γεγονός, αυτό της τεχνολογικής υποστήριξης του αθλήματος. Την Παρασκευή 29/1 στην τελευταία παρουσίαση της ημέρας ο Δανός Kren Erik Nielsen μαζί με το βοηθό του M. Bilde παρουσίασαν τη συσκευή Bridge + More. Πρόκειται για προϊόν της δανικής εταιρείας Bridge Company A/S την οποία μπορείτε να γνωρίσετε και διαδικτυακά στη διεύθυνση:  http://www.bridgecompany.com.
 
 
 
Πρόκειται για τη συσκευή που κρατώ στα χέρια μου στην παραπάνω φωτογραφία (το ίδιο τραπέζι παρευρίσκονται η πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας Αλέκα Αστρέου και η γραμματέας Ρένα Λιβέρα. Η τετράδα του τραπεζιού συμπληρώθηκε από τον Arie den Hollander, αντιπρόσωπο της γερμανικής ομοσπονδίας, ο κύριος στα δεξιά που έρχεται το τραπέζι). Ο Kren Erik Nielsen βρίσκεται πίσω από την κυρία Λιβέρα κρατώντας ένα tablet, το οποίο συμπληρώνει τη συσκευή Bridge + More. (φυσικά υπάρχει server, software κλπ).
Τι κάνει ακριβώς αυτή η συσκευή; Οι 4 παίκτες κάθονται στο τραπέζι, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στο tablet και τότε το μηχάνημα βγάζει τα τέσσερα χέρια, ένα από κάθε πλευρά (οι οπές από τις οποίες βγαίνουν τα χέρια δεν είναι ορατές καθώς βρίσκονται χαμηλά σε καθεμιά από τις 4 πλευρές της συσκευής). Ακολουθεί η αγορά της διανομής, με τη χρήση του γνωστού σε όλους μας Bidding Box, η οποία ξεκινά με τη δήλωση του dealer, ο οποίος επισημαίνεται από ένα φωτεινό βελάκι πάνω στη συσκευή, όπου υπάρχουν και οι ενδείξεις N E S W. Αν κάποιος άξονας βρίσκεται στη 2η μανς, στην «κόκκινη» τότε τα αντίστοιχα γράμματα φωτίζονται κόκκινα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μένουν στην αρχική κατάσταση, δηλαδή λευκά (πρώτη «απώλεια»: η «πράσινη» μανς εξαφανίζεται από τα μάτια μας).
Με την ολοκλήρωση της αγοράς καταχωρούμε την διαδικασία της αγοράς στο tablet. Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή της αγοράς το σύστημα γνωρίζει ποιο είναι το συμβόλαιο και ζητά την καταχώρηση της αντάμ. Καταχωρούμε και την αντάμ και αρχίζει η διαδικασία της εκτέλεσης (όπως τη γνωρίζουμε κι όσο τη γνωρίζουμε, εδώ δεν επεμβαίνει η τεχνολογία …). Με την ολοκλήρωση της εκτέλεσης καταγράφουμε τις λεβέ που πραγματοποίησε ο εκτελεστής. Στη συνέχεια πατάμε το στρογγυλό μεταλλικό πλήκτρο που βρίσκεται στην επιφάνεια της συσκευής, το καπάκι της ανοίγει και μπορούμε να τοποθετήσουμε τα φύλλα σε μια θέση στο κέντρο της συσκευής. Μας επιστήθηκε η προσοχή στο εξής: αν τοποθετήσουμε τα φύλλα ακριβώς όπως τα παίξαμε το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει με απόλυτη ακρίβεια την εξέλιξη των λεβέ! Άρα, δεν ανακατεύουμε τα φύλλα μας όπως συνηθίζεται στο τέλος της κάθε διανομής και όπως ορίζει ο ΔΚΑΜ. Δεν έχει σημασία με ποια σειρά θα τοποθετήσουν οι παίκτες τα φύλλα τους, η συσκευή «γνωρίζει» ποιος παίκτης κρατά ποια φύλλα και το πρώτο του χεριού του παίκτη που έχει την πρώτη έξοδο το θεωρεί αντάμ.
Μόλις τοποθετήσουμε τα φύλλα και κλείσουμε το καπάκι εμφανίζεται η επόμενη διανομή κ.ο.κ. Η συσκευή περιέχει δυο τράπουλες οι οποίες ανακατεύονται από την ίδια τη συσκευή και φυσικά μπορούν να παράγουν άπειρες διανομές με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουν από το πρόγραμμα του υπολογιστή.
 
 
Ας σκεφθούμε τις αλλαγές που επιφέρει η συσκευή. Οι συσκευές τύπου Bridgemate καταργούνται, ουσιαστικά αντικαθίστανται από ένα ευφυέστερο σύστημα. Οι «τραπουλιέρες» καταργούνται επίσης, όπως και η αντίστοιχη εργασία των διαιτητών ως προς την προετοιμασία των διανομών (ο διαιτητής απλώς βάζει δυο τράπουλες στο μηχάνημα. Οι τράπουλες αυτές διαθέτουν κωδικό σύστημα αναγνώρισης των φύλλων, όχι το γνωστό σε όλους μας barcode τύπου «γραμμές» αλλά σχεδόν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι πλαίσια – τετραγωνάκια στην άκρη των φύλλων). Καταργούνται και οι κάθε μορφής θήκες των φύλλων. Δε χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στις ντόνες / boards από τους διαιτητές. Φυσικά, επηρεάζονται και ορισμένες λειτουργίες των κινήσεων. Η έννοια της relay (ρελέ) κίνησης (δυο τραπέζια να παίζουν – μοιράζονται τις ίδιες διανομές) καταργείται, το ίδιο και η κίνηση του Mitchell που αναφέρεται ως Stand-bye & relay (στην οποία οι ντόνες «ξεκουράζονται» σε ένα ενδιάμεσο, κενό από παίκτες τραπέζι). Έχουμε τις γνωστές θετικές συνέπειες στην έκδοση των αποτελεσμάτων, συν πολλές λεπτομέρειες που προκύπτουν από το σύνθετο αυτό σύστημα πληροφορικής.
Το σύστημα αυτό φυσικά είναι πολύ φιλικό στους νέους ανθρώπους, όσους είναι εξοικειωμένοι με την πληροφορική και στους γκατζετάκηδες. Ουσιαστικά μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τις νέες γενιές (αν το καλοσκεφθούμε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το Μπριζ είναι ένα παιχνίδι της προ-βιομηχανικής εποχής: ένα τραπέζι, τέσσερις καρέκλες, μια τράπουλα, χαρτί και μολύβι αρκούν για να παίξουμε Μπριτζ). Η παρουσίαση του συστήματος στο σεμινάριο της Ρώμης δείχνει ότι οι μεγάλες ομοσπονδίες προωθούν τη χρήση του.
Βεβαίως υπάρχουν και «μειονεκτήματα», το πρώτο από αυτά είναι το κόστος: καθεμιά συσκευή στοιχίζει 1000 Ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το tablet, οι τράπουλες κλπ). Μειονέκτημα επίσης αποτελεί η κατάργηση της προηγούμενης τεχνολογίας (μηχανήματα τύπου Bridgemate και τραπουλιέρες), τα οποία απαιτούν σημαντικούς πόρους για την αγορά τους (στην Ελλάδα ακόμη και οι μεγάλοι όμιλοι της Αθήνας δυσκολεύονται να τα εξασφαλίσουν). Για να μην αδικούμε τους directors είναι συχνό το φαινόμενο να κουβαλά κάποιος δεκάδες ντόνες και τράπουλες στα γραφεία της ΕΟΜ προκειμένου να χρησιμοποιήσει την κοινόχρηστη τραπουλιέρα και να ετοιμάσει τις διανομές για την ημερίδα του. Γνωρίζω δύο ομίλους που τους τελευταίους μήνες αγόρασαν τραπουλιέρες για τις ανάγκες τους με κόστος 2.500 Ευρώ. Αυτή η δαπάνη απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χρήσης για να αποσβεστεί (και οι καιροί είναι δύσκολοι όταν έχεις ως στόχο την απόσβεση της επένδυσής σου και την αποκόμιση κερδών).  
Ο κόσμος αλλάζει, η τεχνολογία καλπάζει, κάποιοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Το Μπριτζ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα. Ένα πρώτο μήνυμα της εποχής στην οποία ζούμε είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία ως φίλο και υποστηρικτή του παιχνιδιού μας.
 
Δημήτρης Παπασπύρου
Αγρίνιο 2/2/2016
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Αυτόματη ενημέρωση

e-mail:

Αναζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Παλαιοτερα Αρθρα